fredag 5 april 2013

228. Oväntat (98 av 365)


Lavskrikan är en typiskt norrländsk fågel. Den finns inte i södra Sverige utan där finns dess släkting nötskrikan. 

Lavskrikan är väldigt orädd och nyfiken. Har man tur kan de till och med äta mat ur handen. På "min" norrländska dialekt kallar vi den koksiken. Att koksa betyder att titta dvs att denna fågel är en som tittar och det stämmer ju. 
Det är en kråkfågel och är ca 40-46 cm lång och väger 80-95 gram.
En av dem testade att lyfta en av aborrarna, men den var alldeles för tung för att kunna flygas iväg med.


12 kommentarer:

 1. Eftersom jag bor i södra delarna av landet har jag bara sett lavskrika en gång (och det var i Norge). Det är ena riktiga filurer! Ovanligt och oväntat med en så oskygg fågel. Jättefina bilder har du fått på den också!

  SvaraRadera
 2. Så fin, både fågel och foton. Har aldrig sett Lavskrikan, så det var roligt att få se den på foto här! Ha en fin helg :)

  SvaraRadera
 3. Vilka jättefina fågelbilder! Har aldrig sett en lavskrika. Fantastiskt kul att de kan äta ur handen. Däremot hade vi en nötskrika i buskarna vid fågelbordet igår. Den hade ett helt otroligt märkligt läte, eller inte bara ett läte förresten, den hade massor av läten. Den lät bl a som en katt! Otroligt märklig men jätterolig.

  SvaraRadera
 4. Fina bilder på "lavkjoskan" som min sambo säger. Vi brukar ha såna vid stugan i Hälsingland och det är ju så vackra. Hoppas att du får en riktigt skön helg och en härlig slutspurt på vistelsen i norr.

  SvaraRadera
 5. Fina bilder. Jag har aldrig sett en lavskrika förut, kul att få se den

  SvaraRadera
 6. Det hjälper inte alltid att vara åpen ;) Men hen försökte ju i alla fall!

  SvaraRadera
 7. Jättefina bilder, fin skärpa och färger!

  SvaraRadera
 8. Släktingen brukar komma varje morgon men den är väldigt försiktigt och försvinner så fort något rör sig. Lärorikt igen, tack för det och väldigt fina bilder dessutom.

  SvaraRadera
 9. Fin fågel, har aldrig sett en sån i verkligheten.

  SvaraRadera
 10. Såna oväntade fototillfällen gillas! Fin fågel!!

  SvaraRadera
 11. Dom kommer och dom går de där fåglarna. Förr var det mycket vanligt med nötskrikan här runt vår stuga, numera kommer den bara då coh då men jag ser den ofta när jag kör bil. Lavskrikan vet jag att den finns men har bara sett den i en grannby. Nåtskrikan kallas förresten för skogsschira (skogsskata) av de äldre.

  Du har fått två jättefina bilder på lavskrikan.

  SvaraRadera