tisdag 26 mars 2013

113. Hjälpmedel (86 av 365)


Den här används när tvätten torkat. Ja, till viss tvätt. Vad gör man med den?
I morgon finns svaret i en kommentar till det här inlägget.


14 kommentarer:

 1. Krusar örngottsband. Och vad är örngottsband? frågar nog den yngre generationen.
  Javisst, jag har varit utanför ditt jobb och fotat! Många bra motiv där i trakterna.

  SvaraRadera
 2. Jag tror samma som Elisabet. Mamma hade en enklare variant med en skruv som man snurrade på när man veckade örngottsbanden. Måste nog se om den finns kvar.

  SvaraRadera
 3. Jag tror på samma som övriga redan sagt. Förspilld kvinnokraft ;-)att krusa örngottsbanden.
  Du har lyckats få med många trevliga teman på den där "tvättdagen".
  Kicki

  SvaraRadera
 4. Jag har ingen aning, men det kan nog stämma vad tidigare gissat på. Frågan är ju varför skulle man ens krusa örngottsband. Snacka om slöseri med tid :-)

  SvaraRadera
 5. Min tanke var också att den kavlen var till att krusa örngottsbanden. Min mamma hade också en mindre variant som man skruvade. Jag älskade att använda den som barn så jag brukade krusa banden när mamma hade manglat eller strykit örngotten. Låter som om man är en kvarlevnad får stenåldern :=D

  SvaraRadera
 6. Instämmer med föregående inlägg om krusning av örngottsband. Trodde dock man hade en annan sorts anordning till det. Min mamma berättade när jag var liten om att det var en vanlig syssla förr i världen.

  SvaraRadera
 7. Japp, det är bara att hålla med alla andra. Min mamma hade inte någon kruskavel utan vi, för även vi barn fick hjälpa till med det, strök veck på örngottsbanden. Det blev vackert i linneskåpet, som det skulle vara.
  Kul att få se en kruskavel, jag har bara hört talas om den tidigare.

  SvaraRadera
 8. Ha ha det var tydligen väldigt lätt! Alldeles rätt. Hjälpmedel att krusa örngottsband med.

  SvaraRadera
 9. Oj, vilket hantverk men känns lite överkurs. Men fint blev det.

  SvaraRadera
 10. åh, så vackert med gamla verktyg...dessa material, så genomtänkta former!

  SvaraRadera
 11. Det hade jag kunnat lista ut också även om jag aldrig har sett någon krusmaskin i verkliga livet. Själv kör jag med tekniken sträck kanter och sömmar innan tvätten hängs upp - så slipper du stryka och mangla. Funkar på nästan allt från örngott till skjortor.

  SvaraRadera
 12. Har aldrig sett något liknande, så jag vet inte vad den kan ha använts till. Men när jag läser svaren här, så verkar det vara till att krusa örngottsband. Fast jag har har för mig att jag sett någon mindre grej som man värmde upp och gjorde det med. Kanske är den här en äldre variant. Men underbart att gamla saker sparas.

  SvaraRadera
 13. Det ser ut som om man skulle kunna krusa band i den :) örngottens band till exempel. I min ägo har jag en liten tång s om utför samma syssla :) ja, med flitiga händers hjälp alltså!

  SvaraRadera