torsdag 7 november 2013

276. Smala (323 av 365)

Vi var på en guidad tur, som handlade om öringens lekplatser och yngelkammare i Tyrestaområdet. Tänk att det i Stockholmsområdet finns ca 50 bäckar där öringen leker!  Öringstammen i Åvaån fanns redan på 1920-talet och är förmodligen den viktigaste stammen runt Stockholm.

Öringarna går in från havet i ån och leken kan börja redan i september om det är bra med vatten i ån. I år är det dåligt med vatten eftersom det varit en torr sommar och höst. Leken dröjer då tills det blir bra med vatten i ån - ja, ända in i december-januari kan öringen vänta.

Tänk att i den här smala ån har öringarna sina yngelkamrar! Det fanns en där alldeles framför oss, men vi förstod inte vad vi såg förrän guiden berättade det. I morgon kommer jag att visa en bild där du ser yngelkammaren väldigt tydligt.

5 kommentarer:

 1. Det är fascinerande hur de tar sig fram där det bara knappt är vatten. Vilket driv! Instinkt är verkligen underskattat!

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant för en annan som fiskar. Önskar jag varit med på turen.

  SvaraRadera
 3. Jag önskar också att jag hade varit med! Fint att du beskriver så mycket.
  Tack för alla dina kommentarer hos mig! Noterar med förtjusning att surströmming går hem hos dig. Och här inne noterar jag att Margarita är en favorit - du är helt klart en farmor av den rätta ullen! Vi får stämma träff vid fina bryggan en dag!

  SvaraRadera
 4. Så intressant! Allt som pågår under ytan och i det tysta är ju vidunderligt! (Man kanske inte ens behöver åka till Grekland...)

  SvaraRadera