fredag 8 november 2013

223. Omsorg (324 av 365)

Leken går till så att honan gräver en grop i bottengruset och lägger sin rom där och hanen sprutar sedan sin mjölke över rommen och befruktning sker. 

Uppströms, alldeles intill lekgropen, ligger det uppgrävda materialet som en liten grushög; genom den silas vattnet försiktigt. På läsidan nedströms står vattnet stilla så att rommen ligger säkert och inte spolas bort. Visst är det fantastiskt att naturen är så uppbyggd att honan vet exakt vad hon ska göra för att ge sin avkomma denna den bästa omsorgen. Kläckningen sker på våren när vattnet nått en viss temperatur.

Nästan mitt i bilden ser du ett ljusare parti - där finns en yngelkammare! Anledningen till att det är ljusare där är att honan har grävt med stjärtfenan och därmed tagit bort stenar och grus som är belagda med slam.

8 kommentarer:

 1. Inte en suck att man hade kunnat veta det utan påpekande - smart hona som gömmer det värdefulla där ingen skulle titta; i det öppna!

  SvaraRadera
 2. Tur att du beskrev var, för annars hade jag inte lyckas klura ut det. Och visst är naturen och djurens värld fantastisk.

  SvaraRadera
 3. Omsorgsfullt vald bild till temat :) Fint!

  SvaraRadera
 4. Naturen är fantastisk på många sätt :)

  SvaraRadera
 5. Helt fantastiskt!
  Och jag tänker att det ibland måste vara härligt att allt fungerar UTAN att någon måste tänka. ;)

  SvaraRadera
 6. Naturen är klurig! För de som är intresserade av fiske och fiskar eller helt enkelt naturintresserade och kommer på besök hit till Blekinge kan jag rekommendera Laxens Hus i Mörrum, där får man se och lära allt om lax och öring och om naturen i övrigt kring Mörrumsån.

  SvaraRadera